Свят

Токио ще интегрира ChatGPT в работата на кметствата

От Euronews България Euronews България
Tokyo AP Снимка: АР

Кметството на Токио възнамерява да интегрира чатбота с изкуствен интелект ChatGPT в работата на всички столични агенции, което ще стартира от месец август. Това заяви губернаторът на японската столица Юрико Коике.

"Използването на ChatGPT ще започне през август във всички отдели. Осъзнавайки предимствата и отчитайки недостатъците на тази иновативна технология, ние възнамеряваме да насърчим използването ѝ в редица административни области", цитира губернатора информационната агенция Киодо. 

Къде ще се използва ChatGPT? 

Коике заяви, че ChatGPT ще се използва при изготвянето на документи и на информационни бюлетини за местните жители.

Японският министър на административните въпроси и комуникациите Такеаки Мацумото заяви, че планира да опита да използва ChatGPT в ежедневната работа на своето министерство. А министърът на икономическата сигурност Санае Такаичи уточни, че местните власти нямат намерение да забраняват или по друг начин да регулират използването на ChatGPT и други програми, базирани на изкуствен интелект.

Какво е ChatGPT?

ChatGPT на американската компания OpenAI е пуснат в експлоатация в края на 2022 г. Услугата взаимодейства с потребителя в режим на диалог. Чатботът може да отговаря на допълнителни въпроси, да признава грешките си, да оспорва неправилни предположения и да отхвърля неподходящи искания. Възможностите на услугата привлякоха голямо обществено внимание. Нововъведението беше критикувано, след като беше използвано от студенти в различни държави за полагане на изпити и изготвяне на академични разработки. Тревогите по отношение на изкуствения интелект в световен мащаб са, че се развива прекалено бързо и може да застраши милиони работни места и професии. 

Изкуственият интелект е част и от "последния запис на Бийтълс"

Междувременно, Пол Маккартни даде интервю пред Би Би Си и заяви, че изкуственият интелект е спомогнал за създаването на "последния запис на Бийтълс". След участието си в предаване по Би Би Си, Пол Маккартни разкри, че технологията е била използвана, за да се създаде, "последният запис на Бийтълс".

"Изкусветният интелект има и добра страна. Той е малко страшен, но и вълнуващ, защото това е бъдещето. Той е много интересно нещо, с което всички ние се занимаваме в момента", казва Маккартни.  

 

Thebeatles AP (1) От ляво на дясно: Джон Ленън, Ринго Стар, Пол Маккартни и Джордж Харисън Снимка: АР

В днешни времена изкуственият интелект е способен на почти всичко, включително да извисява гласовете на мъртвите, за да пресъздаде тяхната музика. Euronews Culture съобщи по-рано през юни, че изкуственият интелект работи за възкресяване на музиката на The Beatles, като дори стига дотам, че създава нова музика с вокалите на всички членове.

Творците, които се изявяват в онлайн пространството като Dae Lims в YouTube, са използвали съществуващата музика на Beatles, за да изолират гласовете на изпълнителите. Това понякога създавало изцяло нови песни. Но някои от тези продукции са били премахнати поради оплаквания за авторски права. Dae Lims няма никакви адаптации на песни на "Бийтълс" в канала си.

Маккартни обясни, че подобна технология вече е била използвана при създаването на документалния филм от 2021 година "The Beatles: Get Back" на режисьора Питър Джаксън. Тогава създателите на филма са отделили вокалите на Джон Ленън от касета, която са имали на запис. При работата по записа, който ще бъде издаден по-късно тази година, изкуственият интелект помага да се "пречисти" гласът на Ленън за нова песен. 

Би Би Си съобщи, че песента, която ще излезе, вероятно ще бъде "Now and Then", композирана от Ленън през 1978 г. В допълнение към новото музикално издание певецът и композиторът ще разкрие и нови снимки, направени по време на разцвета на славата на групата.

"Тези никога невиждани досега изображения предлагат уникално лична гледна точка за това какво е да си "Бийтъл" в началото на "Бийтълманията" - твърди директорът на британската Национална портретна галерия Никълъс Кулинан.