Euronews Уикенд

Хаос на летищата: Отменени полети заради недостиг на персонал

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 25 142446

Това лято опашките на европейските летища растат след две години ограничения в пътуванията заради пандемията. Кризата принуди авиокомпаниите да съкратят служителите си заради намалелия брой пътници. Сега хората отново тръгват на път, но персоналът липсва.

 

На авиокомпаниите и летищата им отнема доста време да наемат, обучат и получат необходимите разрешения за персонала. Така че, ще минат няколко месеца, докато проблемът отмине.

Хенк Омбелет, ръководител "Финанси" в Cirium

Служителите, които все пак продължават да работят, искат по-високи заплати. От националния превозвач на Белгия излязоха на стачка, а над 300 полета бяха отменени.

 

Увеличението на заплатите може да помогне. Проблемът, разбира се, е, че както компаниите, така и летищата са на загуба от две години и нямат много финансови възможности.

Хенк Омбелет, ръководител "Финанси" в Cirium

В Европа 2000 полети са били отменени в рамките на 7 дни този месец по данни на консултантската компания Cirium. А на един от терминалите на "Хийтроу" се появиха купища непотърсен багаж. От управата на лондонското летище уточниха, че това се дължи на технически срив и помолиха авиокомпаниите да намалят с 10% полетите на два от терминалите.