Политика

Външно определи думите на Митрофанова за българските военни в Украйна като дезинформация

От Euronews България Euronews България
Mitrofanova Bgnes 23 Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи с остра реакции след обръщение на руския посланик Елеонора Митрофанова, което според ведомоството е опит за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна. 

В публикуваното на 12 юни в социалните мрежи обръщение се изказват хипотези и предположения относно оказваната от България подкрепа за Украйна, които са неприемливи и недопустими и компрометират демократичните ценности, се посочва в съобщението на външното министерство. 

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова разпространи спекулации за изпращането на български военни в Украйна.

Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог, заяви тя.

Продължаващото разпространение на слухове за изпращане на български бойци в Украйна бе опровергано от новия министър на отбраната Тодор Тагарев още в първия ден след встъпването му в длъжност. Пред бТВ той заяви, че България не просто не планира, но дори не обсъжда подобна стъпка.