Икономика

Основателят на Webit: 20-30 трилиона ще кацнат в София

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Когато сме се разбрали с едни от най-големите инвеститори в света и гръмне бомба на пътя до еди кой си, те ми се обаждат и казват „България не е сигурно място за нас“. Това е един мъничък пример за това какво всъщност се случва през последните 15 години.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria предприемачът и основател на глобалните събития Webit д-р Пламен Русев.

20-30 трилиона ще кацнат в София. Те не идват заради правителството, а идват заради нас, защото вярват на Webit. На нашето 15 г. изградено доверие. Ние ги караме да идват в София. Те биха предпочели да идат в Дубай, Париж, Лондон... Но когато в мястото където ги каним, има това, което виждаме в тази държава – липса на всякаква предвидимост – политическа и икономическа, естествено, че това много намалява ефекта. България е държавата на последно място по привличане на инвестиции.

 

От държава на първо място по смъртност и на последно по инвестиции какво очаквате?

Това, че данъците са ни най-ниските са само приказки. Ако сложите всички косвени данъци, освен преките, към сметката, ще видите, че за една компания не е рай да дойде тук да инвестира.

 

Изкуственият интелект е голямата промяна в парадигмата, която ни се случва. Оптимист съм, че това ще доведе до поредица позитивни новини за България, защото тази парадигма създава нови очаквания и възможности. Разбира се и страхове.

Страхът е най-лошият съветник при промяна. Ако подходиш със страх почти винаги си обречен на неуспех. Посланието на Webit към всички в тази държава – когато световните медии нарекат София дигитална столица, пред столицата на най-бедната и корумпирана държава в ЕС, то значи правим нещо позитивно.

Сега големите в Webit, поради липса на държава, заминаха към държави, които са готови да инвестират, колкото и тъжно да е – ние се борим с Web Summit, които получават 11 млн. финансиране от Португалия. Как се бориш срещу 11 млн.? В същата година, в която ние срещу нула инвестиция имахме над 10 хил. човека и нямаше нито една свободна стая в София, в Португалия Web Summit беше привлякъл 4-5 пъти повече такива хора. Но получи от държавата 11 млн. Държава договори с ЕС голям спонсорски договор. А тук държавата я няма. Не съществува стратегическо мислене.

 

Това мен ме притеснява, защото при тези грандиозни промени и навлизане на изцяло нова парадигма в развитието на човешкия вид, липсващата държава и стратегическо мислене води до много повече проблеми, защото времето се компресира и има нужда от много бързи решения.

На 28-и в София ще дойде цветът и хората, които ще говорят на масовия потребител и целия български народ как ще се промени професията им. Защото само подготвеният човек може да се адаптира. Когато знаеш как ще се промени професията ти, тогава можеш да направиш правилните стъпки напред. На този формат идват всички, които ще разкажат как изкуственият интелект ще промени професиите, целия формат на грижата за здравето и дълголетието. Ще има и хора, които ще говорят за бъдещето на забавленията и информацията и най-важното – как да инвестираме в компании, които създават промени в околната и социалната среда, т.е. създават един по-добър свят докато печелят.

Искам да виждам България като държава, която привлича таланти, която използва своите уникални таланти. В момента не ги използва. България в момента е едно дете, което хвърля всичко, което родителите му създават, защото на една държава родителите са хората, а министрите, по етимологията на думата, са техните слуги.

Вижте цялото интервю във видеото.