Euronews Уикенд

Пътят към ЕС: Какви са предизвикателствата за Молдова?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Тази седмица Молдова и Украйна официално получиха статут на кандидати за членове на Европейския съюз. Държавите обаче продължават по дългия път към пълноправното членство.


В специално интервю за Euronews президентът на Молдова Мая Санду очерта основните стъпки пред европейската интеграция на страната и уточни, че Кишинев няма да търси преки пътища в този процес.

 

Не търсим преки пътища, ще приложим нужните реформи, защото това са ангажименти, които поехме пред нашите избиратели, съответно я има и решителността да променим ситуацията и да приведем страната в съответствие със стандартите на Европейския съюз. Особено в ситуация, в която корупцията пусна корени в Република Молдова и има нужда от прочистване на някои институции, а след това и от инвестиции, за да се увеличи капацитетът на тези институции. Но има политическа подкрепа, има я и тази на Европейския съюз и съм сигурна, че ще преодолеем техническите трудности, пред които сме изправени.

Мая Санду, президент на Молдова

Молдова трябва да проведе реформи в областта на борбата с корупцията, в съдебната система, както и да гарантира честна конкуренция.

 

Нуждаем се от прокурори, които знаят как да вършат работата си добре и имат куража да действат срещу масовите корупционни схеми и престъпните групи тук, защото говорим за стотици милиони евро, понякога и повече. Следователно имаме нужда от прокурори и съдии, които са не само честни и добри професионалисти, но и които имат куража да тръгнат срещу опасните олигархични кръгове.

Мая Санду, президент на Молдова

Исканията на гражданите на страната Мая Санду коментира така:

 

Очакванията на хората не са големи, когато вземат решение дали да останат в страната, или не. На първо място, искат добре платена работа. Вярно е, че войната, която се води близо до нас, усложнява целта ни да привлечем инвеститори, но въпреки това ще направим всичко възможно да подобрим бизнес средата и, на второ място, хората искат добри условия на живот. Обедняхме, тъй като публичните средства бяха присвоени, вместо да бъдат инвестирани в развитието на страната.

Мая Санду, президент на Молдова

Молдова подаде молба за членство в Европейския съюз на 3 март тази година. Месец по-късно страната получи и първите въпросници, свързани с критериите за присъединяване към блока. С тях Кишинев даде заявка за бързо присъединяване, след като бяха попълнени в рамките на 11 дни.