България

Честит Гергьовден! Над 150 хил. българи празнуват имен ден

От Георги Колев Георги Колев Редактор
8627743 Снимка: БГНЕС

Днес почитаме Свети Георги Победоносец – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Георги е най-популярното име в България като днес имен ден имат над 150 хил. души, сочат данните на националната статистика.

Празникът ще бъде отбелязан с традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София, но без военен парад. Това ще бъде третата година без традиционния парад за Гергьовден. През 2020 г. и през 2021 г. събитието беше отменено заради пандемията от COVID-19.

 

Водосветът ще започне в 9:00 ч. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Отделни военни демонстрации обаче ще има в цялата страна. Военнослужещите от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село”. Военновъздушните, пък, ще бъдат на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча”, а във Варна и Бургас демонстрации ще покажат Военноморските ни сили.

В Президентството ще има ден на отворените врати. В 10:00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента.

Ден на отворените врати има и в Националния исторически музей.

На Гергьовден имен ден празнуват хората, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо и техните производни.