България

Ген. Валери Григоров: В МВР има не само криза, а разпад

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Обстановката в МВР е много замърсена от корупция, там има не само криза, а разпад. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime бившият шеф на "Гранична полиция" и "Охранителна полиция" в СДВР ген. Валери Григоров.

Според него има нужда от съкращения в администрацията на МВР за сметка на оперативните полицаи и даде пример - за денонощие 1500 служители на СДВР работят за държавните служители, а около 1000 - за обществото. МВР трябва да се обърне към обществото, категоричен бе Григоров.

 

Политическата динамика винаги е следвала логиката на развитие на престъпните структури. Пред 90-те години имаше ясно и систематично избиване, бих го нарекъл, в престъпните структури. Това се случваше, защото предстоеше промяна на политическата конюнктура.

Преди България да стане член на ЕС, ние изпълнихме всички изисквания за сигурността на границите, допълни още ген. Григоров. През 2006 г., в навечерието на приемането ни в ЕС, нямаше нито едно юридическо лице по граничните пунктове, освен магазините за безмитни стоки, които тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков остави, за да не се изчисти средата по отношение на контрабандата на цигари и алкохол. Това беше взето като политическо решение, но беше ясно защо е така. След този период се случи едно систематично отдалечаване на държавата от основни функции, каза още Валери Григоров.