Добро Утро, Европа

Дебат: Български евродепутати за приемането на „френското предложение“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Евродепутатите Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) и Петър Витанов (БСП/“Социалисти и демократи“) коментираха в ефира на „Евронюз България“ вчерашното решение на Народното събрание да приеме „френското предложение“ за европейския път на Република Северна Македония. Тримата не се обединиха около обща оценка дали вчерашното решение на парламента е добро за България или не.

Андрей Ковачев, ЕНП:

Френското предложение се различава категорично от португалското, от германското, и е най-доброто, ако е във вида, в който трябва да бъде, заедно с протоколите към него, както е описано в т. 5, стр. 12. Протоколът е международен договор – както Преспанския, така и Договора от 2017 година. Член 12 от този Договор казва, че двете правителства подписват протоколи по изпълнението на договора. Пред мен е протоколът от 2019 година, подписан от Екатерина Захариева и Никола Димитров. Тези протоколи са валидни, те не са отпаднали, но не са изпълнени.

Тук е записано: „да се постигнат реални резултати до края на 2019 година“. Сега разбирате ли защо има вето? Защото те не изпълняват подписани от тях договори.

Да, нашите справедливи условия от Рамковата позиция сега са европейските условия за приемането на РСМ. И те са записани в протоколите, които са част от преговорната рамка.

 

Ангел Джамбазки, ЕКР:

Колегата Андрей Ковачев прекрасно мотивира тезата защо не трябваше да се прави вчерашното гласуване. Защото подписаният протокол между Захариева и Димитров не е изпълнен. И няма да бъде изпълнен. В сегашния проект за протокол, който не е подписан, липсват новата ни история, липсва темата „Гоце Делчев“, липсва темата „Илинденско-Преображенско въстание, и ако той бъде подписан така, както е подготвен, ние на практика ще сме се отказали от цялата си нова история. И това ще значи, че македонизмът ще се гради изцяло върху българското Възраждане на антибългарска основа. Вчерашното гласуване беше ден на позора. Защото нищо не се е променило от миналата седмица до ден-днешен и нямаше никаква причина да се бърза.

Никой не е казал, че предложението, което всички наричат „френско“, не е добро. Не е лошо, в никой случай. Но при положение, че протоколът не е подписан от страна на Скопие, при положение, че в Скопие ясно казват, че няма да го приемат, това бързане доведе до едно-единствено нещо – всички тези 170 човека, които гласуваха вчера „за“, трябва да отидат в Скопие и да коленичат пред Пендаровски, пред македонизма, пред всички антибългарски тези (защото те така им казаха – че трябва да отидат в Скопие и да коленичат). Защото направиха безподобна глупост. Избързаха и промениха българската позиция. Когато сега Скопие не се съгласи в това предложение (защото Скопие няма да се съгласи), европейците ще върнат нови предложения, които ще бъдат много по-компромисни.

Медиите, 4 години обвинявахте България за една достойна позиция, за една разумна позиция. През цялото време говорихте за компромис, а копмромис с националните интереси не може да има. Сделки с националния интерес не може да има. Отстъпление от националния интерес не може да има. Позор е да правиш компромис, за да се харесаш. Сега ще следва следващия шамар и това ще бъде още по-голям позор.

Петър Витанов, СиД:

Аз не считам, че заключенията от Съвета на ЕС са шамар. Напротив, считам, че предложението е първото солидно такова, което в известна степен е съвкупност от всички български интереси, които сме защитавали през последните години. Със сигурност е крачка напред, най-малкото защото почти всичките български искания са вписани в него, включително Европа става гарант дотолкова (макар че след Минските споразумения Европа трудно може да изглежда гарант за каквото и да е), обаче в крайна сметка влизането в преговорната рамка е един добър инструмент, с който България може да въздейства върху тези процеси. Да, може би не е идеален и може би затова нашата парламентарна група не го подкрепи – това може да бъде стъпка напред, но не е достатъчно. Това, което е важно: не ми е приятно, когато казват, че България блокира разни процеси. Тук много ясно се вижда, че България по-скоро е склонна да продължи работа по това споразумение и тези, които блокират всякакви процеси, не са българите.

Целият дебат вижте във видеото.