Спорт

Маями - Денвър 95:108: Нъгетс са на една победа от дебютна титла в НБА

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
NBA Finals Basketball AP Снимка: АП

Денвър Нъгетс е на един успех от дебютна титла в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, след като надви Маями Хийт със 108:95 в мач номер 4 от финалната серия като гост. По този начин "буците" ще имат възможността да ликуват с шампионския трофей в нощта на понеделник срещу вторник.

След като двата тима си размениха по една победа в залата на Нъгетс, тимът от Колорадо взе убедително и двете си гостувания във Флорида. След историческия мач на Никола Йокич и силното представяне на Джамал Мъри, този път с основна роля за успеха бе Арън Гордън, който бе най-резултатен с 27 точки - за него това бе и рекорд в плейофите. Той добави 7 борби и 6 асистенции, като завърши 11/15 при стрелбата за две и 3/4 от тройката. Йокич и Мъри се отчетоха с дабъл-дабъл - сръбският център завърши с 23 пункта и 12 овладени топки, докато Мъри, който нямаше силен ден в стрелбата, приключи с 15 точки и 12 завършващи подавания. Много полезен от пейката бе Брус Браун с 21 пункта.

За домакините Джими Бътлър отново бе над всички с 25 точки - той прибави 7 борби и 7 асистенции. С дабъл-дабъл се отчете Бам Адебайо - центърът завърши с 20 пункта и 11 овладени топки под коша. Воденият от Ерик Сполстра тим получи помощ от пейката си - Кайл Лаури приключи с 13 точки, Дънкан Робинсън добави 12, а с 11 допринесе Кейлъб Мартин. Проблемът за "горещите" дойде от титулярите, като само Кевин Лав изигра добър мач с 12 точки - за сравнение, Макс Струс и Гейб Винсънт комбинираха за общо едва две точки, при 1/10 за две и 0/7 зад арката.
Така Денвър ще се опита да затвори финалната серия още в нощта на понеделник срещу вторник, при това в собствена си зала. Отбори, които са взели аванс от 3-1 победи във Финалите на НБА, са триумфирали в 35 от 36 случая.

 

Още спортни новини вижте във видеото: