Европа

Борис Джонсън подаде оставка като британски депутат

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бившият премиер Борис Джонсън шокира Обединеното кралство, като обяви, че се оттегля като депутат. Решението му дойде, след като е бил информиран, че ще бъде санкциониран заради заблуждаване на Камарата на общините относно скандала "Партигейт", свързан с правителствените партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауните заради пандемията от COVID-19. Джонсън си тръгна с емоционална тирада към политическите си опоненти – и към наследника си Риши Сунак – която може да доведе до напрежение в управляващата Консервативна партия.

58-годишният политик подаде оставка като народен представител в Камарата на общините, след като е бил уведомен за резултатите от разследването на Комисията по привилегиите за подвеждащи изявления относно "Партигейт".

 

Той всъщност е изгонен от комисия, в която консерваторите са мнозинство. Тръгва си с вот в парламента, който също е доминиран от Консервативната партия... Той е човек, който се нуждае от платформа, от публичност. Така че, какво може да прави след това? Не знам. И в някои отношения не ме интересува. В политиката участват личности, които са достойни, честни и не лъжат. Борис Джонсън не е такъв човек. Така че, ако трябва да изчезне от британската политика, още по-добре.

Анна Субри – бивш депутат от Консервативната партия 

Джонсън обвини разследващите на Камарата на общините в опит да го отстранят, настоявайки, че комисията не е представила никакви доказателства, че той съзнателно или непредпазливо е подвел Камарата на общините.

Бившият премиер каза, че е получил писмо от Комисията по привилегиите, което "дава ясно да се разбере, че са решени да използват производството срещу мен, за да ме изгонят от парламента".

"Тяхната цел от самото начало е да ме признаят за виновен, независимо от фактите. Повечето членове на комисията – особено нейният председател – вече бяха изразили дълбоко предубедени забележки относно моята вина, преди дори да са видели доказателствата. Трябваше да се оттеглят", отбеляза Джонсън в пространно изявление.