Европа

Euronews от Брюксел: Решението на парламента слага край на политическия застой в Югоизточна Европа

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Взетото решение от българския парламент за вдигане на ветото върху преговорите между ЕС, Северна Македония и Албания, слага край на политическия застой в Югоизточна Европа. Според сключеното споразумение Скопие ще трябва да промени конституцията си и да включи българите като официална етническа група в Северна Македония. То представлява изменена версия на Френското предложение.

Това предаде от Брюксел кореспондентът на Euronews Серджо Кантоне.

Липсата на взето решение относно премахване на ветото от законодателния орган в София преди няколко дни предизвика сериозно разочарование и недоволство на срещата на върха на Западните Балкани. Вследствие срещата претърпя провал.

Премиерите на Северна Македония и на Албания, Димитър Ковачевски и Еди Рама изразиха много голям критицизъм към способността на ЕС да взема окончателни решения.

Съюзът изпитва сериозна нужда от стабилизация на Югоизточния фланг на Европа. Да живееш на Балканите и в неизвестност може да се окаже прекалено опасно за ЕС, поради напрежението с Русия.

Европейските лидери трябва да дадат положителен отговор на държавите, чакащи за членство. След зелената светлина, която дадоха на Украйна и Молдова за статут на страни кандидат-членки, те са задължени да намерят решение и за Западните Балкани.

Става дума не само за Северна Македония и Албания, но и за Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

След положителното послание, изпратено към Кишинев и Киев, ЕС лансира и инициатива за създаването на нова европейска политическа общност, така наречената „Широка Европа“- политическо пространство предназначено за държави, които рано или късно, ще се присъединят в Съюза.