Европа

Сириец намушка малки деца в парк във френския град Анси

От Euronews България Euronews България

Атака с нож в южния френски град Анси. Четири невръстни деца бяха намушкани, две от тях са в критично състояние. В четвъртък по обед в парка до езерото Анси 31-годишен сириец започва безразборно да напада с хладно оръжие, като децата – повечето, от които на около 3-годишна възраст, са в детски колички. След като ги намушква, бяга от парка и нанася пореден удар, този път на възрастен мъж. Малко по-късно извършителят е арестуван, като първо органите на реда го прострелват в краката. Нападателят е с издаден статут на бежанец в Швеция като се самоопределя като християнин.

 

Тази сутрин беше извършено нападение срещу човечеството, нападение срещу самата ни душа, когато едно лице нападна малки деца, играещи извън учебните часове. Затова днес искаме да изразим солидарността си с тях, като жители на Анси, като французи. Бихме искали също така да изразим най-дълбоката си благодарност към службите за спешна помощ и полицията, които без колебание и с необходимата за обстоятелствата бързина се отправиха към мястото на инцидента, намесиха се и са в процес на действие.

Антоан Арманд, депутат от Анси

Френският президент Еманюел Макрон определи нападението като "абсолютно страхливо" в Twitter и заяви, че мислите му са с жертвите и техните семейства.

Макрон: Абсолютно страхливо нападение тази сутрин в парк в Анси. Деца и един възрастен са между живота и смъртта. Нацията е в шок. Мислите ни са с тях, семействата им и службите за спешна помощ.

Във френския парламент в Париж депутатите запазиха минута мълчание. Мотивът за атаката не е ясен. Към момента се знае, че сириецът има жена и дете на три години. Версията „тероризъм“ засега не се обсъжда.