Свят

Гръцки неонацисти нападнаха изложба на северномакедонски художник в Солун

От Euronews България Euronews България
Greece Golden Dawn AP Митинг на привърженици на "Златна зора" през 2020 г. Снимка: AП, архив.

Членове на гръцката неонацистка организация „Златна зора“ е нахлула в художествена изложба в кметството на град Каламария, северната част на регион Македония в Солун. Тяхната цел била да разрушат творбите на известния северномакедонски художник Сергей Андреевски.

Разпространено видео от организацията в Youtube показва как мъже с маски и качулки нахлуват в галерията с викове, че Андреевски няма право да бъде тук и че „имате право да казвате, че сте славянин и нищо друго“, предаде БТА. Това принудило организаторите на изложбата да свалят творбите.

Кметът на Каламария Йоанис Дардаманелис нарече протестиращата група "иредентистки настроени горещи глави", които търсят публичност преди националните избори следващия месец. Не са били извършени арести, съобщава АФП.

Престъпната организация е известна с това, че извършва расистки нападения срещу чужденци в Гърция. Преди три години, тя е призната за виновна за извършените престъпления, а лидерите й, които са бивши членове на гръцкия парламент, са вкарани в затвора.

Северна Македония промени името си от Македония - името на историческа гръцка област в двустранното споразумение с Атина от 2018 г. (Договора от Преспа). Споразумението срещна съпротива от страна на консерваторите и националистите в двете страни.

 

По публикацията работи Вилислава Добринова.