Европа

Скопие с три условия за приемане на френското предложение

От Euronews България Euronews България
North Macedonia Baklans Finland 22171515272906 Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски. Снимка: AP

Три са условията, които ще определят позицията на РСМ по "френското предложение" - езикът, историческите въпроси и промените в конституцията.

Това става ясно от пресконференция на външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи и вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич във връзка с т.нар. "френско предложение" за решаване на спора между София и Скопие.

По думите на Османи РСМ все още очаква да получи окончателните текстове на преговорната рамка и заключенията на Съвета на ЕС.

Той уточни, че в предложението, което тези дни стана известно през медиите, е имало „неща в скоби, за които не беше постигнато съгласие” и сега, след като френското председателство прегледа българската позиция, както и позицията на РСМ, изразена от премиера Димитър Ковачевски вчера, правителството ще прецени как да действа нататък, предава БТА.

Нашите искания са ясни и важни, за да приемем или отхвърлим рамката, а те са защита на езика, историческите въпроси, които не трябва да бъдат част от процеса на преговори и кога да се случат промените в конституцията - България иска това да стане преди старта на преговорите, а според нас – след това.

Буяр Османи, външен министър на РСМ

По думите му забавянето в обявяването на официалната позиция на страната по отношение на "френското предложение" е било с цел да не бъде повлияно на гласуването в българския парламент и затова премиерът Ковачевския я е обявил в Брюксел след гласуването на вота на недоверие у нас.