Икономика

Новата власт върна Румен Спецов начело на НАП (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Бившият директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов в кабинета „Петков“ се връща начело на ключовата агенция, съобщиха в сряда следобед от правителствения пресцентър. В същото време Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор  "поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС". 

По-рано пред Euronews Bulgaria Спецов коментира, че е получил покана от новите управляващи и е готов да се върне начело на приходното ведомство. 

Спецов бе начело на НАП от май 2021 г. до август 2022 г. Тогава по данни на финансовото ведомство в хазната влязоха рекордните 28,2 млрд. лв., което бе с близо 1 млрд. лв. над заложеното.

Агенцията направи и масирани проверки на търговци, за да предотврати спекула и да събере данъците от завишените приходи.

Румен Спецов е експерт с над 10 г. опит в системата на НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Той е завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и "Защита на националната сигурност" в Академията на МВР.