Култура

Жените от „Ред 0“ срещу вокалиста на Rammstein Тил Линдеман: Сексуален насилник

От Euronews България Euronews България
Till Lindemann 2 Фронтменът на Rammstein Тил Линдеман. Снимка: Facebook/Rammstein official

Вълна от обвинения в сексуално насилие се отприщи срещу вокалиста на легендарната германска метъл група Rammstein – Тил Линдеман. Тя бе отключена от показанията на ирландска почитателка на групата, която разказа, че е била дрогирана и насилвана след концерта на групата във Вилнюс.

24-годишната потребителка на Twitter Шелби Лин разказва за специално пространство под кодово наименование „Ред 0“ пред сцената на концертите. То било запазено за група жени, избирани от дама на име Алена Макеева – кастинг директор според профила й в Instagram. Чрез социалните мрежи тя подбирала млади жени за „Ред 0“ и афтърпартитата на групата.

Шелби Лин разказва, че е получила от Алена Макеева покана да влезе в кръга на избраните за специалното пространство. Била разпитана за възрастта и произхода си, а след това получила и линк към групата в WhatsApp. Така се озовала на парти, където бил Тил Линдеман и пожелал да прави секс с нея. Реагирал агресивно на отказа й. Лин подозира, че впоследствие в напитката й е сложена дрога, тъй като нямала спомен за остатъка от вечерта, а след концерта установила синини по тялото си и повръщала в продължание на 24 часа след концерта.

Лин е публикувала снимки на нараняванията си в интернет и е подала жалба.

Нейните показания отприщиха вълна от идентични обвинения срещу ексцентричния музикант.

Германската обществена телевизия NDR и ежедневникът Süddeutsche Zeitung публикуваха ексклузивен репортаж с повече от дузина свидетелства на жени, чиито преживявания съвпадат с тези на Шелби Лин. В него се разказва за обичаен процес по набиране на привлекателни млади жени като участнички в партита след шоуто, на които според съобщенията се предлагат алкохол, незаконни наркотици и секс.

Жените описват как екипът на Rammstein се е свързвал с тях, като някои от тях са били помолени да изпратят снимки преди събитието и да бъдат облечени по определен начин, за да получат достъп до "Ред 0" по време на концерта. Една от жените съобщава, че е била директно информирана, че достъпът до партито е само за тези, които се интересуват от секс с Линдеман.

22-годишна гостенка на подобно парти под псевдоним Синтия си спомня за концерт през 2020 година, по време на който Линдеман я подканил да се присъедини към него зад кулисите. Тя си спомня, че е била заведена в съседна стая за сексуална среща, на която не е могла да откаже.

"Помислих си: "О, Боже, това боли, дано свърши скоро", казва тя. "Всичко се случи бързо и насилствено", казва момичето.

В отговор на обвиненията Rammstein първоначално отрекоха всичко с думите „Можем да изключим възможността това, което се твърди, да се е случило в нашата среда“.

В ново изявление от групата заявиха, че приемат обвиненията много сериозно и осъждат всякакъв вид посегателства.

Rammstein Факсимиле от позицията на групата в Instagram.

„Ние държим нашите фенове да се чувстват в безопасност както по време на концертите ни, така и зад сцената“, се казва в изявлението. Rammstein призова феновете си „да не се отнасят враждебно към жените, отправили тези обвинения“.

„Те имат право на своя поглед над нещата, но и ние като група също имаме право – да не ставаме обект на предразсъдъци“, завършва изявлението.

Много фенове на Rammstein заявиха, че намират съобщенията на групата в Twitter за неудовлетворяващи. Някои притежатели на билети се опитаха да се отърват от билетите си за настоящото турне.

На фона на настоящите обвинения в интернет широко се споделя и стихотворение на Линдеман от 2020 година, в което той пише: "Обичам да спя с теб, докато ти спиш/Малко рофинол в чаша вино/Не можеш да мърдаш изобщо/И спиш, това е благословия".

В резултат на случилото се издателството на книгите му Kiepenheuer & Witsch скъса с Тил Линдеман. „С шок проследихме публичните обвинения срещу Тил Линдеман през последните няколко дни. Изразяваме съчувствие и уважение към засегнатите жени“, се казва в тяхна позиция.

Оттам научили и за порнографски видеоклип, в който фронтменът на Rammstein възхвалява сексуалното насилие над жени и в който издадената от тях през 2013 г. книга „В неподвижна нощ“ играе роля като атрибут.

„Оценяваме това като грубо нарушаване на доверието и като безмилостен акт по отношение на ценностите, които представляваме като издателство. Ние защитаваме свободата на изкуството с пълна убеденост. Чрез действията на Тил Линдеман, който унижава жените в гореспоменатото порно и целенасоченото използване на нашата книга в порнографски контекст, разделението между "лирическия Аз" и автора, което така твърдо защитавахме, е осмивано от самия автор. От наша гледна точка Тил Линдеман преминава непоклатими граници в работата си с жените. Ето защо решихме да прекратим сътрудничеството си с Тил Линдеман с незабавен ефект, тъй като отношенията ни на доверие с автора са безвъзвратно нарушени“, гласи позицията на Kiepenheuer & Witsch.

Европейското стадионно турне на Rammstein стартира във Вилнюс на 22 май и е планирано да продължи през цялото лято.

Давид Мурикан/Euronews