Свят

ЕС порица Туитър за напускането на пакта за борба с дезинформацията

От Euronews България Euronews България
Musk Twitter AP Снимка: АП, архив

Туитър "избра конфронтацията", като излезе от доброволния кодекс на ЕС за дезинформация, който определя основните правила за бъдещия европейски закон за цифровите услуги, Това е заявила еврокомисарят Вера Йоурова, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Смятаме, че това е грешка на Туитър. Компанията избра трудния път. Те избраха конфронтацията", сподели Йоурова.

Според нея спазването от страна на социалната мрежа на новия Закон за цифровите услуги, който влиза в сила на 25 август, "ще бъде проверено енергично и спешно".

Миналият месец Туитър реши да напусне Кодекса на ЕС за дезинформация - доброволен пакт, който обединява най-големите социални платформи. Стартирал през 2018 г., този проект е подписан от близо 40 платформи, включително гигантите в сектора като Мета, Гугъл, Туитър, Майкрософт и TikTok.

Кодексът обхваща и по-малки платформи, както и рекламодатели и проверители на факти, както и неправителствени организации. Той е написан от самите представители на сектора и съдържа десетки ангажименти, като например по-добро сътрудничество с проверителите на факти и отказ от насърчаване на потребители, разпространяващи дезинформация.