Политика

Анализатори: Трудно се управлява без доверие, но така партньорите ще се дебнат и ще се контролират

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Трудно се управлява без доверие. Но това предполага още по-силен контрол, ще се дебнат и при някакви по-резки движения, ще има реакция отвътре“. Така социологът от Алфа Рисърч Павел Вълчев коментира в ефира на Euronews Bulgaria бъдещо редовно управление между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС и обявеното вече няколко пъти от акад. Николай Денков, че двете коалиции си нямат доверие.

Павел Вълчев цитира и данни на агенцията от миналата седмица, според които 66% от анкетираните искат съставянето на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. Въпреки че ще е трудно управлението, което се очертава, бъдещата власт трябва да се справи с няколко кризи – правосъдна, институционална и пр. „От криза в криза влизаме... В същото време очевидно сме в постоянно желание за промяна и за преход“, допълни социологът.

Според Мария Матеева-Казакова съюзът, който се очертава да управлява, е „съюз с вграден динамит“. Според нея структурата е „трудно скрепена“ и ще се управлява трудно, тъй като ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се очаква да са конкуренти на местните избори наесен.

„Твърде сложно е, дори за умели представители“, смята тя.

По думите й обратите в българския политически живот „са толкова непредвидими през последните месеци, години, можем да очакваме изненади до последния момент...“ „По същество случващото се е компроматна война, не можем да бъдем убедени, че нов запис няма да изтече...“, допълни тя.

Цялото интервю във видеото.