Култура

„Като росата на Розата“: Концерт, представящ влиянието на италианския ренесанс и барок в Англия

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Диригентът Виржиния Атанасова разказва за предстоящия си концерт "Като росата на Розата”, който представя влиянието на италианския ренесанс и барок в Англия.



Ето какво сподели тя за зрителите на Euronews Bulgaria:

Цветето роза символизира страстта в любовта. Концертът "Като росата на Розата" ще включва музика от епохата на Хенри VIII до Елизабетинския период. Розата играе голяма роля в хералдиката на Тюдорите - била е изобразена на герба им.

Една рамка с две ретроспекции. Има един образец в любовния език през тези периоди - "Песен на песните Соломонови". Ще има изпълнения на полско сопрано, бас баритон от България. Ще има още певци от България доста известни. Ще има студенти, които ще представят с маски от елизабетинската епоха атмосферата на произведенията, характера, сюжета. 

Концертът ще се проведе на 9 юни във Военния клуб.

В България също така има много талантливи, надарени студенти. Спомням си една реплика на проф. Марин Големинов, с когото имах честта да се познавам. Той казваше, че България е спонсор на таланти. Може би всичко, което се случва и тази динамика в страната се отразява в голяма степен. Не бих могла да пропусна и пандемията, която всички преживяхме. Аз смятам, че българските таланти са много ярки и не остават незабелязани.

 

Цялото интервю вижте във видеото.