Общество

Почитат паметта на жертвите в лагера "Белене" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера "Белене" (1949 – 1987) се проведе на остров Персин след 3-годишно прекъсване, предаде БГНЕС.

На място се събраха и подписи за обявяване на най-големия концетрационен лагер за политически противници на БКП в България в мемориал с национално значение.

Отец Трайчо от Белене подчерта, че днес, на Задушница е денят, в който се молим за хората, отишли си тук, в лагера "Белене". "Вярата е най-висшият акт да хуманизъм", заяви духовникът. Отец Трайчо отбеляза, че през последните 30 г. изпадаме в голяма бездуховност и затова вина имат всички политици.

Имам Рейхан Караалиев каза, че се намираме на място, символ на две противоположности – от една страна символ на погазване на човешки съдби, от друга страна на дух и на надежда. "За нас като хора остава никога да не повтаряме грешките", категоричен е той.

Пастор Радослав Илиев подчерта, че жертвите на комунистическия режим не са напразни, няма да бъдат забравени и ще ни напомнят, че имаме примери на непреклонност и свободолюбие.

На остров Предела, който е съседен на остров Персин, са заравяни жертвите от лагера на смъртта "Слънчев бряг" край Ловеч. С едноминутно мълчание всички жертви бяха почетени.

Етническите турци, попаднали под удара на комунистическия режим, развяха плакат с призив: "Последните свидетели, докато са живи, искат да видят правосъдие."

Поздравителни адреси са изпратени от президента (1997 – 2002) Петър Стоянов, от председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, както и декларация от Атлантическия съвет на България.

Евродепутатът Андрей Ковачев отправи дълбок поклон към всички страдалци на комунизма, към българските турци, към които Тодор Живков е извършил огромно престъпление. "България е била първата, която се е опълчила на комунистическата диктатура. Горянското движение е първото, което се е опълчило", каза още той.