Политика

Крум Зарков: Мафията се разкрива отвътре – беше ясно, че омертата ще се спука

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Удовлетворен съм от приетите текстове. Дълго време защитавам тезата, че държавата не може да си позволи да има дупка в правовата система.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime служебният министър на правосъдието Крум Зарков във връзка с новоприетия механизъм за разследване на главния прокурор, който ще влезе официално в сила след три дни.

Нещо ми подсказва, че в следващите седмици ще чуем още по случая „Осемте джуджета“ от пряко заинтересовани лица, които едновременно са участници и свидетели в тази схема.

Предоставянето на възможност за обжалване на отказите на прокуратурата да се образува досъдебно производство е ключов елемент от законодателните промени, отбеляза Зарков.

„За мен това не е неочаквано. Като министър, народен представител, гражданин, протестиращ – аз съм бил от тези, които дълго време казваха, че така повече не може“, коментира Зарков последните скандали в правосъдната система.

Аз очаквах в даден момент да избухне, може би не между Сарафов и Гешев, нищо не подсказваше такъв разрив, но бях убеден, че ще се спука омертата и че в един момент нещата ще излязат на бял свят.

„Сега ролята ми, която ще изпълнявам до последния ми миг като министър, е това да не се превърне в поредния скандал, а да бъде точката, от която се отблъскваме нагоре“, подчерта служебният министър на правосъдието.

Тези сюжети наистина започват да приличат на филмови – една организирана престъпност, една мафия се разкрива отвътре“, коментира Зарков.

Той смята, че рибата се вмирисва от главата, визирайки ръководството на прокуратурата. По думите му трябва да се даде шанс на стотици достойни и почтени прокурори, които работят в системата.

Според Зарков мястото на прокуратурата е в съдебната система.

„Не мисля, че вливането ѝ в изпълнителната власт, което е моделът в много други европейски държави, е подобрение. По-скоро може да бъде официализиране на един порочен модел“, каза още служебният министър.

Целия разговор вижте във видеото.