Икономика

Пуснаха пак авариралия 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В 21:08 часа на 22.06.2022 г. пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в електроенергийната система на България, съобщиха на официалния сайт на централата. По-рано същия ден - в 06:05 часа, блокът бе спрян със сработване на аварийна защита.
Задействането на електрическа защита е в резултат от повишено напрежение, предизвикано от неизправност във възбудителната система на генератора на блока. След подмяна на дефектния елемент от системата за възбуждане и извършване на необходимите проверки е потвърдена нормалната работоспособност на всички системи и съоръжения.
Мощността на пети блок плавно се повишава в съответствие с технологичния регламент и съгласувано с Електроенергийния системен оператор. Шести блок на атомната централа работи съгласно планирания график за електропроизводство, допълват още от АЕЦ-а.

Ден по-рано за аварията алармира парламентарната група на "Възраждане", която обясни, че по-рано в АЕЦ "Козлодуй" имало и пожар.

Близо една трета от енергията, произвеждана в страната вчера, идва от ВЕЦ, пък става ясно от данни в реално време, подавани от Електроенергиен системен оператор. Независимо от последните събития дaннитe нa ECO пoĸaзвaт, чe въпpeĸи извeждaнeтo нa тoлĸoвa гoлям ĸaпaцитeт oт мpeжaтa, пpoизвoдcтвoтo нa тoĸ e пoчти cъщoтo ĸaтo през предишния ден. В кризисни за българската енергетика моменти ВЕЦ централите показват способността си да бъдат сигурен гарант за стабилността на енергийната система на страната. ВЕЦ могат да бъдат стартирани и готови за работа за по-малко от 10 минути. Това отнема значително повече време при ТЕЦ и АЕЦ, където този срок е съответно от няколко часа до цял ден.
През 2021г. ВЕЦ генерират 61% от възобновяемия микс при най-нисък разход за обществото. Хидроенергията на страна е с ефективни нива на преобразуване на енергия от близо 95% - над 2 пъти повече от ТЕЦ и близо 3 пъти повече от АЕЦ. Това значително влияе цената да е възможно най-ниската от възобновяема енергия и върху това да бъде най-достъпната чиста енергия за обществото.