Европа

ЕК увери: Европейското председателство на Унгария не е под въпрос, въпреки нарушенията

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Европейската комисия не е обсъждала предложение да бъде отложено унгарското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно във вторник след заседание на Съвета по общи въпроси. Будапеща трябва да поеме председателството през втората половина на 2024 г.

 

Комисията представи постигнатото от есента до сега. Никакъв унгарски напредък не е отчетен относно препоръките за организация и провеждане на избори. Проблемите са в редица сфери, като например това да се намали рекламното време на правителството в обществените медии или това да бъдат подсигурени равни права за гласуващите в чужбина. Притесненията ни са също във връзка с независимата работа на омбудсмана на Унгария. Независимостта на медийния регулатор също все още е под въпрос. Недостатъчна е и прозрачността на рекламата на правителството в обществените медии и тяхната безпристрастност.

Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК по прозрачността и ценностите

Вера Йоурова подчерта, че остава безпокойството по отношение на върховенството на закона и в Полша. Представители на страната бяха изслушани вчера за шести пореден път. Законът за разследващата комисия във Варшава беше подписан от президента Анджей Дуда в понеделник. Той беше определен като противоконституционен от опозицията и някои юристи, докато страната се подготвя за общи избори през есента. Комисията ще проучи потенциалното влияние на Кремъл върху полските правителства от 2007 г насам, период, в който партията „Гражданска платформа“ на Доналд Туск беше на власт.