Свят

Турски лекари искат да емигрират в Западна Европа

От Euronews България Euronews България

Утку Йозбай работи като стоматолог в Турция от 21 години. Но това скоро може да се промени.

Върша тази работа, само за да си платя сметките. Аз съм самотна майка, имам син на 9 години. Вече не мога да си позволя разходите за училище. Става много трудно.

Утку Йозбай, стоматолог

Йозбай планира да напусне страната. Тя твърди, че вече не може да печели в стоматологичната си клиника на фона на нарастващата инфлация. Много от нейните пациенти отказват лечение, защото не могат да го платят.

Лекарите протестират заради условията на труд и заради заплащането им, което намалява като стойност заради инфлацията. До края на май 938 лекари са напуснали Турция. Миналата година - този брой е бил над 1400.

Цените на храните, жилищата, транспорта се повишават масово в Турция. Правителството отчита, че инфлацията е над 70 процента - връх за последните две десетилетия. Но проучвания показват, че много хора не вярват на тази цифра. Те смятат, че показателят е много по-висок. Според независими икономисти инфлацията е 160 процента.

Сега един от тези икономисти е разследван от университета, където работи.

Знаете ли, инфлацията създава огромна разлика в политиката. Делът на гласовете и фактическият им брой за управляващата партия намаляват с големи темпове.

Фейсел Улусой, икономист

Много работници заминават за Европа, особено Германия, където има голяма турска диаспора. Йозбай също се надява да намери нов дом там. Дори ако това означава да смени работата си.

Тя смята, че там ще има живот, който заслужава и синът ѝ ще получи възможност за добро образование.