Свят

Байдън обяви планове за 3-месечна "данъчна ваканция" за горивата

От Euronews България Euronews България

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме законодателство, което ще даде възможност за въвеждането на 3-месечна "данъчна ваканция" върху горивата в САЩ. Това е пореден опит на администрацията на Байдън да свали цените на горивата.

Ваканцията ще намали с 18 цента галон газ и с 24 цента дизела в момент, когато започва летният сезон с пътуванията на хората. Законодателството ще струва приблизително 10 милиарда долара на американския бюджет.

Заедно тези действия могат да помогнат за намаляване на цената на бензина с до 1 долар за галон или повече.

Чрез спирането на 18-процентовия данък върху бензина, федералния данък върху бензина за следващите 90 дни, можем да намалим цената на бензина и да облекчим малко семействата. Призовавам компаниите да прехвърлят всеки цент от това намаление, сега не е време за печалбарство.

Джо Байдън, президент на САЩ


Байдън поиска от Конгреса да направи необходимите законови промени без да се вреди на фонда за ремонт на магистралите, който получава приходите си от данъци върху горивата.

Много законодатели, предимно републиканци, посочиха именно него като причина, поради която не биха подкрепили ваканцията за данък над горивата.

Призовавам индустрията да преработва повече петрол в бензин и да намали цените на бензина. Само през този месец Америка е произвела 12 милиона барела петрол на ден. Това е повече от средното при моя предшественик. И сме на път да поставим нов рекорд по производство през следващата година.

Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън призова компаниите да увеличат капацитета за рафиниране, за да намалят цените в дългосрочен план, а операторите на бензиностанции да измислят начини за намаляване на цените.

Администрацията на Байдън ще се изправи пред тежка битка за привличане на подкрепа за предложението в Конгреса, след като редица републиканци вече се обявиха против плана.