Euronews Сега

Уникална подводна винарна с нестадартен метод за отлежаване на виното

От Euronews България Euronews България

На дъното на морето има необичайно потънало съкровище.


Необичайни клетки са превърнати в подводна винарна, където бутилките с вино се оставят да отлежават сред бурните течения и морския живот. Оригиналната идея е на испански предприемач, който забелязал, че бутилките вино, извадени от потънали кораби, се продават на високи цени на търг. Затова през 2010 г. започва изследователски проект, за да провери дали океанът може да промени виното към по-добро.

Експертите са поканени да вземат проби от бутилки, отлежали в морето, и да ги сравнят със същите реколти, оставени да отлежават на сушата.

 

За нас беше много любопитно да видим, че всеки път цветът се променя малко - червеното вино става по-виолетово, а бялото - по-зелено. И на мирис приема по-различните аромати, а на вкус е значително по-меко. Така всички бяха много изненадани от еволюцията на различните сортове грозде.

Борха Сарачо, основател на подводната винарна "Съкровището на Крузо"

Това, което започва като изследователски проект, вече се е превърнало в търговски бранд, наречено "Съкровището на Крузо". Подводната винарна се намира в залива Пленция, недалеч от северното крайбрежие на Испания. Белите вина отлежават около 6 месеца в морето, а червените обикновено прекарват 12-15 месеца под вълните. Crusoe Treasure произвежда 10 различни вина. 

 

Може да си помислите, че сме луди и че всичко това е маркетинг. Но след стотици хиляди анализи видяхме различната еволюция на химическите компоненти. Разбрахме, че различните фактори влияят на остаряването на виното под океана - като например различното налягане, температура, липсата или по-малката гравитация, която изпитваме под океана. Влияние оказва и постоянното движение и промяна на температурата. Имаме нестандартен подход и това работи по различен начин с виното.

Борха Сарачо, основател на подводната винарна Crusoe Treasure

Винарната се намира в хладна и тъмна зона на Атлантическия океан. Водата, която тече от близката река Пленция, помага за поддържането на температурата около клетките между 12 и 17 градуса по Целзий и създава идеални условия за процеса на стареене. Подводните клетки привличат не само любителите на виното, но и морските обитатели. Структурата се намира на 20 метра под повърхността и е проектирана да действа като изкуствен риф. През годините мястото се е превърнало в убежище за повече от 100 вида флора и фауна. Подводната винарна предлага туристически круиз над залива и, разбира се, дегустация на уникалното вино.

 

Вкусът е просто абсолютно уникален. Не е сладък, но в същото време не е и горчив. Трудно е да се обясни. Трябва да го опитате, за да разберете наистина. Никъде другаде не можете да отидето до винарната под вода.

Алън, турист от Маями, САЩ

Когато видимостта е добра, екскурзоводите пускат камера във водата, за да могат гостите да видят клетките и бутилките. Никъде другаде не може да обиколите лозе под вода. Съоръжението може да съхранява 25 000 различни бутилки вино. В подводната винарна в момента се съхраняват около 2 000 бутилки сира, 3000 бутилки бял гренаш и 480 бутилки вионие. Скоро под вода ще бъдат потопени още, за да прекарат следващите няколко месеца в развиване на уникалния си морски вкус.