Икономика

Д-р Петя Петкова: Ваксина срещу птичи грип може да бъде одобрена на национално ниво

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Към момента в ЕС няма регистрирана ваксина срещу щама, който циркулира – H5N1. Колегите във Франция са стартирали процедура за одобрение на ваксина по националното законодателство. Това право съществува и в България. Така че, ако даден производител желае, ваксината би могла да бъде одобрена за определен регион, за определена популация, при следване на законодателните изисквания.“

Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria д-р Петя Петкова, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България.



Ето какво още каза тя:

За съжаление, птичият грип продължава да напомня за себе си. През последната година имахме над 800 хиляди унищожени птици в нашата страна. А в световен мащаб картината е доста по-обезпокоителна – само в рамките на две години над 250 милиона домашни птици бяха унищожени.

Ваксинациите – не само срещу това заболяване, а и срещу другите, които циркулират при птиците и при хората – са се доказали като един полезен инструмент.

Ситуацията през последните години при вируса на инфлуенцата, и по-специално при високо патогенната инфлуенца, доста се измени – той стана по-устойчив в популацията на дивите птици, започна да мутира, като вече се наблюдават мутации и при други видове бозайници.

Най-обезпокоителното е, че има заразяване на хора. В мерките, които се прилагат в целия ЕС, трябва да бъдем доста насочени към науката и да търсим всякакви механизми за справяне с това заболяване. А ваксинацията е именно един от тези механизми.

В началото на май започнахме дискусия за разработването на национална стратегия.

На този етап, срокове (за ваксинация – бел. ред.) не биха могли да бъдат заложени, тъй като на първо време трябва да се разработи националната стратегия. В нея трябва да намерят отговори голяма част от въпросите, които стоят пред нас – ваксината да бъде ефективна, да гарантира, че няма отделяне на вирус от ваксинирани птици, за да предпазим хората, които са в близък контакт с птиците.



Цялото интервю вижте във видеото.