Свят

Китай планира да има екип астронавти на Луната до 2030 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Китай планира да заведе астронавти на Луната преди 2030 г. Такава успешна мисия би била голям напредък в това, което все повече се възприема като новата космическа надпревара. Основните противопоставящи се страни са Съединените щати и Китай. От друга страна от САЩ се стремят да изпратят астронавти на лунната повърхност до края на 2025 г.

Целта ни е да осъществим първата пилотирана мисия до Луната преди 2030 г. Изготвяме цялостни планове за състава на нашия екип от астронавти. Това означава, че обучението ни координира двете задачи - космическа станция на Китай и успешно кацане на хора на Луната.

Хуанг Вейфен, главен дизайнер

Китайската космическа агенция също така представи новия екипаж, който ще се отправи към нейната орбитална космическа станция след изстрелването. Твърди се, че космическата станция "Тянгун" е била завършена през ноември. Триото, което ще бъде изстреляно на борда на кораба "Шънчжоу 16", ще се припокрие за кратко с тримата астронавти, които са живели на станцията през предходните шест месеца. Астронавтите, които НАСА ще изпрати на Луната до края на 2025 г., ще се насочат към южния полюс, където се смята, че има кратери със замръзнала вода. Двете държави разглеждат и планове за постоянни бази с екипажи на Луната, което повдига въпроси за правата и интересите на лунната повърхност.

Позицията на нашата страна е, че докато целта е използването на космоса за мирни цели, ние сме готови да си сътрудничим и да общуваме с всяка държава или аерокосмическа организация. Целим се да насърчим сътрудничеството и комуникацията в областта на пилотираните космически полети, както и развитието на съответните технологии.

Ли Инлян, директор на отдел "Космически технологии”

Американското законодателство строго ограничава сътрудничеството между космическите програми на двете страни и макар Китай да твърди, че приветства чуждестранното сътрудничество, досега то е било ограничено до научни изследвания. В допълнение към лунните си програми САЩ и Китай също така са приземили роувъри на Марс, а Пекин планира да последва примера в приземяването на космически кораб на астероид.