Общество

Пътници се барикадираха в самолет, кацнал във Варна вместо в София

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Пътници отказаха да слязат от самолет над един час, защото кацнал на друго летище. Полетът от Абу Даби до София, освен че закъснял с 3 часа, накрая се приземил във Варна. Това предизвика недоволството на пътниците, които отказаха да пътуват с автобуси до столицата и барикадираха самолета. От министерството на транспорта разпоредиха проверка по случая.

Рано сутринта в петък самолет каца на летище Варна, вместо София, заради ремонт на столичното летище. Пътниците в самолета обаче заявяват, че тази промяна не е била известена предварително, а от Варна до София е предвиден транспорт с автобуси, при което те се барикадират самолета.

„От оперативния ни център така ни е наредено, казаха бни излитате, тръгвате към София, ще се водят преговори с летището, ще се опитат да отворят летището. От летище София отказаха, съответно ние нямаме гориво и ресурс и трябва да кацнем тук“, обяснява служител от кабинния екипаж пред пътник, който го заснема с телефон.

 

Част от хората са се прибрали в 11 часа на следващия ден и са били оставени на летище София, като заявиха, че шофьорът е уморен, навлизал е в насрещното движение, шофирането му е било неадекватно. А тези, които останаха накрая и отказваха да слязат от самолета са се прибрали с последния автобус, на който шофьорът е бил изключително уморен и някъде по пътя са спирали, за да спи.

Лидия Димитрова

Пътниците отказват да слязат от самолета, при което твърдят, че са заплашени с полиция.

След първото появяване на гранична полиция, които ни дадоха 10 минути да си помислим или да ни арестуват и с белезници да ни свалят от самолета повечето на борда слязоха.

От Летище „София“ заявиха за Euronews Bulgaria, че е имало ремонт на пистата между 1:30 и 5:55 сутринта, за което са били уведомени всички авиокомпании.

 

Летище „София“ за един период от време от около 30 дни извършва ремонт на летателното поле, това се случва през нощта, когато е най-малко натоварено и в изпълнение на всички европейски регулации сме уведомили цялата авиационна общност по света.

Росен Бъчваров

Пътниците са категорични, че ще подадат жалби в съда за случилото се.

А министърът на транспорта нареди на Гражданска въздухоплавателна администрация да извърши проверка по случая.