Европа

Втора руска въздушна атака разтърси Киев само за ден

От Euronews България Euronews България
Vitali Klichko AP Снимка: AP

Втори мощен ракетен обстрел организира Русия срещу Украйна само в рамките на днешния ден.

Експлозии отекнаха в центъра на Киев тази сутрин и накараха жителите на града отново да се насочат към убежищата, часове след първата атака и нападенията с безпилотни летателни апарати срещу украинската столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че в централните райони на столицата е имало експлозии и че на място са изпратени служби за спешна помощ. Той призова всички жители да останат в убежищата.

Нападението бе извършено часове, след като в ранните часове на днешния ден Русия изстреля десетки ракети и използва редица безпилотни летателни апарати, за да порази цели в цялата страна. По-рано Киев се похвали, че украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали над 40 руски ракети. По-късно същото съобщение бе направено и по отношение на втората атака. Не се съобщава за жертви.

В същото време губернаторът на руската Белгородска област, която граничи с Украйна съобщи за украински обстрели срещу няколко селища. Вячеслав Гладков уточни, че две индустриални съоръжения на границата на град Шебекино са били обстрелвани и четирима служители са пострадали, а няколко населени места са останали без ток.

Белгород, който е на границата с украинската Харковска област, многократно беше под обстрела на киевските сили от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Руският президент Владимир Путин вчера нареди да затягане на сигурността по границата, за да подсигури "бързо" руско военно и гражданско преминаване в украинските региони, които в момента са под контрола на Москва.