Свят

Разрешиха рекламите в кубинските медии

От Euronews България Euronews България

Над 400 депутати от Народното събрание на Куба одобриха закон за медиите, който запазва значимостта на Комунистическата партия, но в същото време разрешава спонсорството и рекламите за първи път от десетилетия насам.

Медийният сектор обикновено е спорна област в карибската държава. В Куба няма частни вестници или телевизии, а тези с най-широк обхват се контролират от Комунистическата партия на страната.

 

Време е да изпробваме всички ресурси на социалната комуникация, за да насърчим участието, прозрачността и отчетността. Както и да обединим всички наши знания, за да оползотворим най-добрите идеи.

Мигел Диас-Канел, президент на Куба

Законът не предвижда съществуването на т. нар. независими медии, особено на интернет порталите, които се увеличиха през последните няколко години. Вицепремиерът и ръководител на отдел "Икономика и планиране" Алехандро Гил докладва за трудното икономическо положение в страната – другата точка от дневния ред на депутатите.

 

Трябваше да намалим количеството дизелово гориво, продавано на бензиностанциите за частни превозни средства. Ще го преразпределим за обществения транспорт, за селското стопанство и за реколтата от захарна тръстика. Ще изнесем стоките от пристанищата, за да осигурим продуктите от основната хранителна кошница.

Алехандро Гил, министър на икономиката и планирането на Куба

Гил призна, че постоянното повишаване на основните цени е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено населението. Недостигът и увеличаването на разходите, черният пазар и препродажбата на основни стоки от частни лица удрят джоба на кубинците. От правителството се опасяват, че тези фактори могат да увеличат още инфлацията в карибската страна.