Свят

Макрон тръгна на тур из Франция, за да стопли отношенията си с обществото

От Euronews България Euronews България
France Pension Protests AP

Вълна от протести заля Франция през изминалите месеци заради решението на Еманюел Макрон да внедри пенсионна реформа, с която възрастта на пенсиониране да се увеличи от 62 на 64 години.

През последните седмици президентът пътува из цяла Франция и разговаря с гражданите в опит да стопли отношенията си с тях, пише "Politico".

След като реформата влезе в сила през април, първите посещения на Макрон бяха съпътствани от демонстрации, организирани от синдикалисти и протестиращи срещу реформите му. В източния регион Елзас Макрон бе посрещнат с освирквания от тълпата, а при посещението му в местна фабрика дори нарочно бе прекъснато електрозахранването.

Дори и протестите в цялата страна да са намаляли, опасенията за увеличаване на насилието срещу служителите на президента нарастват. В южния град Авиньон жители откриха десетки плакати, изобразяващи френския президент като Хитлер. В родния град на Макрон - Амиен, бе пребит роднина на съпругата на Макрон - Брижит. Подозренията са, че нападението е било политически мотивирано. 

В Дюнкерк над 1000 полицаи бяха изпратени за охрана. Бяха издигнати барикади, затворени улици и влизането на автомобили в центъра на града бе забранено.

В рамките на посещението на си там президентът е разговарял с "Politico", 

"Опитвам да достигна до хората и да обясня последователността на това, което правим. Получаваме резултати, когато сме последователни и непротиворечиви. Преобладаващото мнозинство от французите може и да е против пенсионната реформа, но аз не бъркам хората, които не са съгласни с мен, с малкото малцинство, което е склонно към неуважение", казва Еманюел Макрон. 

В последно време той е доста медийно активен представя редица правителствени предложения за подобряване на образованието, справянето с имиграцията и развитието на промишлеността.

Този месец няколко социологически проучвания показаха, че мнозинството от французите все още подкрепят протестното движение срещу централната реформа на президента. Демократичната криза във Франция става все по-задълбочена и това кара политическите коментатори обстойно да я анализират.

Някои твърдят, че Франция се нуждае от конституционна реформа, а други - че политическият живот в страната е станал твърде поляризиран.

"На външен вид Еманюел Макрон и неговият министър-председател Елизабет Борн възприеха много ефективна стратегия - като заглушиха новините с посещенията и предложенията си, те успяха да наложат нов дневен ред", заяви Бруно Катрес, политически анализатор в университета Sciences Po. 

Бившият съветник на френския президент Силвен Форт сподели, че основното ляво и дясно течение във Франция все още не са се възстановили от победата му през 2017 г.

"Голямата изненада за мен е, че опозиционните партии все още са в сянка на предишното си аз. Президентът не е този, който пречи на опозицията да се възстанови. Президентът не иска демократичният дебат да бъде стерилен, това е резултат от години на пренебрегване", коментира той.

Макрон се надява неговите решения да върнат работните места и инвестициите във Франция. Но ако реформаторският му устрем спре, правителството му ще бъде изправено пред сериозни предизвикателства.

Правителството трябваше да отложи решаването на въпроса с миграцията поради липса на консенсус и парламентарна подкрепа. В зависимост от развоя на обиколката на Макрон за възстановяване на връзката с народа, програмата му за втория мандат може да бъде сериозно нарушена, което ще го превърне в президент, който не може да изпълнява задълженията си. Стабилизирането на икономиката може да не е достатъчно, за да се възроди доверието между французите и техния президент, анализира "Politico".