Euronews Primetime

Десислава Атанасова започна да чете декларация на ГЕРБ-СДС, депутати излязоха от залата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова започна да чете декларация от парламентарната трибуна. Депутатите, които подкрепяха правителството, в същото време напускаха залата.

99-ият кабинет за първи път падна с вота на недоверие срещу него. И това ще си остане историческо събитие. Но декларацията на нашата парламентарна група не е по този повод“, каза Атанасова от трибуната.

След това обаче тя спря да чете, виждайки, че залата се опразва.

Готови сме с проект на решение за одобрение на преговорната рамка, който вече сме подписали, който е гаранция, че България няма да изпусне историческия момент и че българските национални интереси ще бъдат защитени“, каза Атанасова по повод на френското предложение за разрешаване на спорните въпроси между София и Скопие.

Атанасова покани всички партии, които вярват в европейското бъдеще на Западните Балкани да се присъединят.

Настояваме Кирил Петков и неговото правителство да финализират двустранният протокол незабавно“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ.

Впоследствие декларацията беше разпространена до медиите. Публикуваме я без редакторска намеса:

 

ДЕКЛАРАИЯ на ПП ГЕРБ-СДС

Днес в 11 часа, на извънредна пресконференция лидерът на ГЕРБ и групата на ГЕРБ-СДС ясно изразихме позицията си към предложението на френското председателство по отношение на това РСМ да започне преговори за членство в ЕС. Разпознаваме това предложение като най-доброто получавано до момента и са необходими само малки корекции, за да съответства на българския национален интерес. Това е нещо което, Кирил Петков и правителството не направиха до този момент.

Кирил Петков така и не успя да изготви българско предложение по казуса с Република Северна Македония. С противоконституционно решение на МС  от миналата седмица, за кой ли път, но какво ли значи за него Конституция, той разпореди внасянето на френското предложение в българския парламент без задължителното становище на Министерския съвет. Скри се страхливо без да изрази позицията на правителството. Днес разпореди на председателя на външна комисия да забави свикването на комисията и насрочи заседание на МС едновременно със заседанието на комисията.

С бездействието и лъжите си Кирил Петков заблуди Брюксел, Вашингтон и Скопие, че ще реши „македонския въпрос“. Той не само не реши спорните въпроси, а ги задълбочи и настрои гражданите от двете страни на границата едни срещу други. Но най-вече застраши защитата на българския национален интерес. Кирил Петков със своите действия пречеше през цялото време на преговорния процес – с противоречивите си сигнали, със саботирането на работата на дипломатите и експертите, с двойствената си външна политика, с криенето на процеса на преговори от българското общество. Нито веднъж той или негов представител не е запознал опозицията с хода на преговорите.

Нещо повече – научавахме от пресата в Република Северна Македония или от другаде какво е обещал Кирил Петков. Припомняме, че преди подписването на Договора от 2017 г., депутати от опозицията бяха информирани за всички етапи от преговорите, а проектът на договор беше изпратен в парламента за запознаване и мнение, преди да бъде приет с РМС.

Министър-председателят на България трябваше да има смелостта и отговорността да се изправи пред българските граждани и народните представители, ако не с лицето си, то поне с подписа си и да изрази мнение по тази преговорна рамка.

Осъзнавайки, че стратегическият интерес на България РСМ и страните от Западните балкани да се присъединят към ЕС, нашето правителство определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на Съвета на ЕС. Подписахме договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с РСМ през 2017 г. В края на 2019 г. поискахме от европейските ни партньори изпълнението на договора в неговата цялост, като работата на историческата комисия, защита на правата на македонските българи, преустановяването на претенциите за македонско малцинство в България и спиране на езика на омразата да станат част от преговорния процес и преговорната рамка.

Предложението на френското председателство отразява в голяма степен исканията на България по отношение на РСМ:

  1. Македонските българи да бъдат включени в преамбюла на конституцията на РСМ, след одобрение на преговорната рамка, но преди първата междуправителствена конференция – реално преди започването на преговорите.
  2. Изпълнение на договора от 2017-та в неговата цялост и правата на македонските българи става част от преговорната рамка. Ще се наблюдават през цялото време на преговорния процес от ЕК и от Съвета на ЕС. В преговорната рамка изрично се реферира към  двустранните протоколи в изпълнение на договора, които детайлно ще разписват срокове и ангажименти на двете страни.
  3. От РСМ се очаква в рамките на преговорите да покаже твърд политически ангажимент и да гарантира пълното прилагане на ключовите реформи и законодателство във връзка с борбата с дискриминацията и езика на омразата.
  4. Изрично е подчертано задължението на Северна Македония да се придържа към добросъседските отношения и регионалното сътрудничеството, за които ЕК ще докладва регулярно на Съвета на ЕС.

 

Благодарим на европейските ни приятели и партньори, че са ни чули и че са разбрали притесненията и коментарите, които правителството на ГЕРБ направи още преди две години.

Френското предложение реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Тези протоколи са де факто пътна карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие следва да изпълнява. Този проект на протокол трябва да бъде финализиран, подобрен и подписан от правителството преди или едновременно с одобрението на преговорната рамка. Съгласно договора този протокол не се одобрява от парламента.

Затова ние депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС подписахме проект на решение за одобрение на преговорната рамка, за да сме уверени, че България няма да изпусне този исторически момент и, че в нея ще бъдат защитени националните интереси. Каним всички партии, които държат на европейската и евроатлантическа позиция на България и вярват в европейското бъдеще на Западните Балкани да се присъединят към нашата инициатива.

Настояваме Кирил Петков и неговото правителство да си свършат работата и да финализират и одобрят двустранния протокол незабавно.

Така както председателят на ГЕРБ сложи подписа си като министър-председател на България под Решението на Министерския съвет през 2019 г., когато  внесохме в Народното събрание Рамковата позиция под Договора от 2017 г., така днес Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ дава зелена светлина на европейския път на Република Северна Македония.  Борисов започна този процес. Той и народните представители на ГЕРБ-СДС ще го завършат.