Икономика

По-високите сметки за парно се дължат на индивидуална причина или грешка, смята експерт

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ
Global_And
Саня Петкова Саня Петкова Репортер

„Топлинната енергия, която „Топлофикация София“ е произвела и продала през месец април, е с поне 20% по-малко, отколкото през март. Тоталната сума на сметките е по-малка. Ако при някои абонати има аномалия, това означава, че има някаква конкретна причина или грешка.“

Така Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, коментира сигналите за по-високи сметки за парно през април.

„Неизправни уреди е един от вариантите. Доста могат да бъдат причините. Затова, в подобни случаи трябва да се обърнат към „Топлофикация“ за изясняване на конкретния случай“, съветва той.

При изравнителните сметки със сигурност се оправят всички грешки, които са допуснати преди това. Но е добре тези неща да се оправят навреме.

„Всички топлофикационни дружества в страната се проверяват достатъчно редовно. Ако има допуснати нарушения, ще бъдат взети съответните мерки“, убеден е експертът.

Цената на топлинната енергия се повиши миналата година средно с 30%, от които 9 или 11 процента бяха приспаднати при плащането, припомни Георгиев.

„Цената, която бъде определена на 1 юли, ще действа до края на лятото, през целия отоплителен период и в началото на следващата година. До 30 юни 2024 година цената ще е една“, категоричен е той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Вижте също и репортаж на Саня Петкова по темата: