България

„Възраждане“ свали украинското знаме от Столична община с вишка

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Възраждане Кадър от фейсбук страницата на "Възраждане".

Представители на партия „Възраждане“ с вишка свалиха знамето на Украйна от сградата на Столична община. Почти веднага след това то бе окачено отново.

За акцията по свалянето на знамето съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов и призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да не слага чужди знамена на столичната община, защото ще бъде подведена под отговорност за държавна измяна.

Костадинов дори показа сваленото знаме във видео във Фейбсук профила си. И се закани да подари знамето на украинския посланик у нас, за да "си го сложи в двора".

 

Формално България все още е независима държава. Поради тази причина по сградите ни могат да се веят само български знамена.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“

 

Знамето на Украйна бе окачено в сряда на сградата на Столичната община в София. Решението за това предизвика редица спорове през последния месец. 

На 7 април пък Столичният общински съвет реши да именува две емблематични места в София - „Героите на Украйна“ и пространство, наречено на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва, Борис Немцов. На същото заседание бе решено и знамето на Украйна да се издига до българското на сградата на Столичната община. 

Областната управа на София върна решението на общинския съвет с аргумента, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет. От управата заявиха още, че са постъпили стотици сигнали от граждани. Последва и реакция на руското посолство в България. Въпреки това обаче общинските съветници отново прегласуваха решението.