Политика

Методи Лалов: Зависимости извън закона властват в прокуратурата от години

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„По какъв начин ще функционира съдебната система, зависи от политиците, които определят правилата чрез законодателната власт. Но какви политици ще имаме в парламента, зависи както от правилата на изборния процес, така и от задкулисни процеси. Политиците са просто трансмисия на разни зависимости. Така че, когато се говори за политическа зависимост на прокуратурата, всъщност зад нея стои задкулисна, нелегитимна, престъпна зависимост. И ние виждаме това съвсем ясно.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд, относно сътресенията в прокуратурата от последните дни.



Ето какво още сподели той:

Разкритията и поведението на административните ръководители в прокуратурата потвърждават, че най-вероятно това не е удар на организираната престъпност срещу Гешев, а или негова инсценировка, или на неговото обкръжение – за да се катализират тези процеси, които виждаме сега.

Виждаме обаче нещо, което познавачите на съдебната система знаят от години – зависимости, управление в прокуратурата извън механизмите, установени в закона. Виждаме прокурори, които са на изключително ниско ниво – както като нравствени качества, така и като професионално поведение. Виждаме, че те се занимават със себе си, но не и с престъпността.

Бойко Борисов и ГЕРБ менят поведението си не съобразно обществения интерес, а съобразно своите интереси и интересите, които това задкулисие диктува. Кога не сме виждали това? ГЕРБ създаде и брани както Цацаров, така и Гешев – чрез своите членове във Висшия съдебен съвет.

При всички случаи става въпрос за някакви процеси, свързани с надмощие, кавга, конфликт между задкулисни играчи.



Цялото интервю вижте във видеото.