Европа

Засилва се натискът върху "Лукойл" в Белгия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

"Колко деца уби днес, купувайки бензин от "Лукойл", скандират протестиращи. В Белгия нараства напрежението около бензиностанциите на руската компания. Украинците настояват за бойкот на "Лукойл", обвинена в участие във финансирането на войната в Украйна.

 

Винаги съм сипвал бензин тук. А тя ми каза, че финансирам войната. Аз не финансирам война, просто сипвам бензин.

Юсеф - потребител

Частната енергийна компания е една от най-големите в Русия. Тя работи в Бенелюкс като независима местна структура чрез 260 бензиностанции. Нейният директор предпочете да подаде оставка, след като попадна под ударите на западните санкции срещу Русия. Неправителствени организации настояват, че има връзки между "Лукойл Белжик" и централата в Москва.

 

Всички бензиностанции на "Лукойл" в Белгия работят със статут на франчайзинг и според това споразумение, собствениците им трябва да плащат за използване на марката "Лукойл" и тези пари отиват в крайна сметка в Русия.

Оксана Булда - член на "Популяризираме Украйна"

Компанията отрича тези обвинения. През март бордът на директорите призова за прекратяване на това, което нарече "въоръжен конфликт", възможно най-скоро.

 

Ние действаме като местна компания с отделно наети служители. Предлагаме работа, плащаме данъци. Както знаете, петролът идва от Русия, какъвто е случаят и с други бензиностанции. Независимо къде зареждате, в сместа винаги има руско гориво.

Елс Рисен - управляващ мениджър на "Лукойл Бенелюкс"

Подобно на други търговци в ЕС, "Лукойл" търси алтернативи на руския петрол. След няколко месеца санкциите на ЕС ще забранят почти напълно покупките на петрол и петролни деривати от Русия.