Икономика

Австрия и Германия се завръщат към въглищата за централите си

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Въглищата отново са на мода.


Най-големите потребители на руски газ в Европа видяха алтернатива на синьото гориво във вече отречените от тях въглища.


Австрия, Германия, Италия и Нидерландия дадоха сигнал, че централите на въглища могат да помогнат на Европа да преодолее кризата с намалелите руски доставки. Поради драстичното намаляване на синьото гориво от Русия, търсенето на въглища расте.
За да избегне недостига на енергия, електроцентралата Mellach, разположена южно от град Грац в Австрия отново ще произвежда електроенергия от въглища. За последен път този енергиен източник е използван в завода в края на март 2020 г.

 

Модернизираме тази електроцентрала, за да може отново да работи с въглища, така че при извънредни ситуации, например при прекъсване на доставките, да може да се използва отново. Преустройството вече е в ход. Ето защо е важно да вземете решение сега. Във всички случаи обаче техническото обновяване и доставките ще отнемат няколко месеца.

Леонор Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Германският министър на икономиката Роберт Хабек, подобно на австрийския министър на околната среда, член на Зелената партия - също иска временно да се върне към електроцентралите, работещи с въглища. Така германското правителство е решило да пожертва села в Рейнланд, за да освободи място за въглищни електроцентрали, и да се откаже от границата от 1,5 градуса за глобалното затопляне.


Хабек заяви, че връщането към въглищата е единственото спасение в тази извънредна ситуация.


Самият германски министър на околната среда заяви, че сега целта е да се напълнят газовите хранилища, за да се подготвим за зимата и съзнателно да намалим зависимостта от руските доставки. Нидерландското правителство обяви, че вдига тавана за производство, наложен на ТЕЦ-овете в страната и активира първата степен от плана за справяне с енергийни кризи.


Италия е на крачка от обявяването на енергийна криза, след като "Газпром" за пореден път съобщи на "Ени", че ще получи само част от поръчаното синьо гориво.


Русия от своя страна за пореден път обвини Европа, че сама си е виновна, тъй като е прибегнала до налагането на санкции.