Европа

ЕК: Да се отмени правото на вето за външнополитически решения

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Председателят на Еврокомисията излезе с неочаквано предложение. Според нея трябва да се отмени правото на вето, тоест да се премахне изискването за единодушие при вземането на външнополитически решения. Така ЕС ще може да реагира по-бързо на геополитическите събития, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в интервю „Политико“.


Във външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство, добави тя. Това става преди срещата на върха на Европейския съвет, на която се очаква държавните и правителствените ръководители да предоставят официален статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова.


Приемане в ЕС очакват също и страните от Западните Балкани - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.  


Фон дер Лайен призна, че сериозна промяна в процеса на вземане на решения в ЕС, дори само по отношение на външната политика, ще бъде трудно постижима.   

При квалифицираното мнозинство поне 55% от държавите в ЕС - 15 от 27 - гласуват "за" дадено предложение. Има обаче и второ задължително условие - жителите им да са общо поне поне 65% от населението на Общността. Голяма част от решенията в други области в ЕС се взимат по този начин. Това означава, че е възможно да има и "блокиращо малцинство": най-малко четири държави, чието население е общо над 35% от това на ЕС.


В интервюто Фон дер Лайен каза още, че процесът на присъединяване към ЕС е достатъчно гъвкав, така че страните кандидатки имат значителна възможност да влияят колко бързо ще се придвижат техните кандидатури. Тя отбеляза, че Словакия и Турция са получили перспектива за членство през 1999 г., но Словакия се е устремила напред, за да стане член, докато Турция сега е по-отдалечена от ЕС, отколкото преди 23 години.


Тя заяви, че очаква на Срещата на върха 27-те държавни и правителствени ръководители да приемат препоръката на Европейската комисия относно статута на кандидати за Украйна и Молдова.