Европа

Гърците размишляват за кого да гласуват утре

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Днес в Гърция е ден за размисъл. Забранени са всякакви политически агитации. Към момента първите две партии са с разлика от около 6%. 12 на сто от гражданите не са решили за кого да гласуват. Какви са настроенията сред жителите на Атина, вижте в следващия материал:

За първи път от години насам, гърците ще отидат до урните, за да изберат новите 300 депутати, без да бъдат в ситуация на криза. През 2009 г. страната удари финансовото дъно, като последваха кредити, мониторинг, дългове. Сега страната се намира в подем. Хората започнаха да усещат стабилност, въпреки историческата инфлация, която засегна всички европейски държави през последната година.

 

Сега нещата започват да се подобряват. Но какво се случва? Въпреки че става оживено и бизнесът се подобрява, имаме твърде много разходи. Всичко е станало по-скъпо. В супермаркета е станало по-скъпо. Електроенергията, горивото, всичко стана по-скъпо. Така че останахме на същото място. Печелиш малко повече, но и даваш малко повече. Нищо не се е променило.

Кристина, шофьор на такси

Консервативният министър-председател Кириакос Мицотакис се бори за втори мандат, след като миналото лято приключи драконовският режим на контрол на разходите, наложен от международните кредитори, които отпускат спасителни заеми. Мицотакис постигна неочаквано висок растеж, рязък спад на безработицата и страната е на ръба да се върне към инвестиционния клас на световния пазар на облигации.

 

През последните десет години в страната беше направено много, промениха се много важни неща. Но все още има важни реформи в правосъдието, здравеопазването и образованието, които не са извършени, главно защото са много трудни. Залогът на тези избори е постигането на консенсус между политическите сили в страната, за да могат да бъдат осъществени тези много трудни реформи.

Тодорис Георгакопулос, анализатор

Най-новите социологически проучвания сочат, че Мицотакис може да бъде принуден да влезе в коалиция, като някогашната мощна социалистическа партия Пасок, която почти изчезна по време на кризата, може да са окаже ключовия балансьор на политическата сцена.