Икономика

Богомил Николов, „Активни потребители“: Вносителят на експлодиралата тротинетка трябва да покрие всички щети

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

По общите правила електрическите тротинетки не би трябвало да са опасни, но виждаме, че през последните десетина година се натрупаха много подобни инциденти по цял свят. Важно е да отбележим, че не е само с тротинетки - с телефони и лаптопи също.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов.

Има известен проблем в тези батерии. Шансът може да е едно на милион обаче той трябва да стане още по-малък, защото виждаме, че една батерия може да изпепели цяло жилище, а защо не и цяла сграда. Трябва да се работи много внимателно по сигурността на този тип продукти. Едва ли не чух през последните дни, че ставало въпрос за неправилно боравене. Дефектът може да е фабричен, но може и да е инженерен. Ако говорим за инженерен дефект е най-лошата хипотеза, защото тогава може и други такива продукти да започнат да правят същото.

Такива инциденти стават изведнъж и почти няма предупредителни знаци. Трябва да се избягва влагата. Не трябва да ги зареждаме докато са мокри. От там нататък е работа на производителите да обезпечат тази защита. Не може да се прехвърля повече отговорност на потребителите.

Има цял раздел в Закона за защита на потребителите „Отговорност за вреди, причинени от дефектни стоки. Там толкова подробно е описано какво можем да предприемем, че бих се учудил, ако човек, който е станал жертва на подобен инцидент не предприеме действия. Отговорността се носи от производителя или неговия представител в страната.

 

Ако аз съм пострадал трябва веднага да си намеря квалифицирана помощ, най-добре адвокат или да се консултирам със сдружение на потребителите, тъй като има чисто процесуални действия, които са много важни. Ако касовата бележка е изгоряла с дома ви не е пречка да си потърсите правата. Вносителят в случая трябва да заплати възстановяването на жилището и всички щети.

Ние като общество и институции трябва да пазим конкуренцията. Всяка криза си има и положителните страни. Тази криза с цените доведе до това, че ние след 6-7 години. Успяхме да видим физиономията на председателя на КЗК, който се появи в медия. Комисията е нашето куче пазач, което трябва да ни пази интереса, а ние трябва да я питаме всяка седмица има ли някакви резултати и да я захранваме с информация. Законът за надценките е абсолютна загуба на време и няма да свърши никаква работа.

Вижте цялото интервю във видеото.