Спорт

Севиля пречупи Ювентус след продължения и ще спори с Рома във финала на Лига Европа

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Sevilla FC Futbol Sevilla FC Facebook Снимка: Facebook/Sevilla FC

Отборът на Севиля се класира за финала на Лига Европа, след като победи с 2:1 Ювентус след продължения на реванша в Испания. Редовното време завърши 1:1, какъвто беше и резултатът в първия мач в Италия. Така андалусийци продължават напред след общ резултат 3:2 и ще гонят седмия си трофей във втория по сила европейски клубен турнир. За последно те играха финал през 2020 г., когато победиха Интер и спечелиха шеста купа от надпреварата.

През първото полувреме гостите бяха по-активни от своя съперник. В 33-ата минута Мойс Кийн беше близо до гол за Ювентус, но Ясин Буну отрази удара му, като топката се отклони и в гредата. След почивката гостите продължиха да действат настъпателно и в 65-ата минута поведоха. Влезлият като резерва Душан Влахович се измъкна от двама играчи на Севиля и прати топката във вратата с техничен удар. "Рохибланкос" обаче изравниха само шест минути по-късно. Федерико Киеза загуби топката, тя стигна до Сусо, който вкара със силен изстрел от дъгата на наказателното поле.

Впоследствие се стигна до продължения, в които севилци успяха да пречупят съперника в 95-ата минута чрез Ерик Ламела, който се възползва от добро центриране на Брайън Хил отляво и вкара с глава. До края Ювентус не успя да разпечата вратата на Буну и загуби.
На финала на 31 май в Будапеща Севиля ще срещне друг италиански тим - Рома. "Вълците" отстраниха Байер (Леверкузен) след 0:0 в реванша Германия, като първият мач завърши 1:0.

Римляните имаха само един удар към вратата за целия мач, а домакините отправиха общо 21, като 6 от тях бяха точни. "Аспирините" имаха 72% владение на топката, но все пак Рома удържа равенството. Тимът на Жозе Моуриньо се класира на финал в европейски турнир за втора поредна година, след като миналия сезон спечели Лигата на конференциите.

Още спортни новини вижте във видеото: