Политика

Депутатите ще обсъждат законови промени, уреждащи механизма за разследване на главния прокурор

От Euronews България Euronews България
Deputati Снимка: БГНЕС архив

Програмата на НС предвижда за днес парламентарен контрол -9 министри ще отговарят на въпроси. Очаква се в дневния ред на заседанието да бъде включено и обсъждане на законови промени, уреждащи механизма за разследване на главния прокурор.

Комисията по правни въпроси прие вчера на първо четене  промените. По този начин за втори път в рамките на месеци комисията приема промените на първо четене. При предишния парламент те не можаха да бъдат гласувани окончателно. 

Със законопроекта, внесен от Министерски съвет, се цели регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу обвинител номер 1 или негов заместник .  

Днес Председателски съвет ще решава за зам.-председателските места на парламентарните комисии. Вчера формациите постигнаха съгласие за разпределението на част от ръководствата на комисиите.  ГЕРБ ще получат 7 председателски места, ПП-ДБ – 6, „Възраждане“ и ДПС – по 4, БСП – 2, а ИТН – едно. Засега единствената комисия с гласуван председател е Правната, там начело застана Стою Стоев от ПП-ДБ.