Свят

Eдна от най-старите еврейски библии беше продадена за 38 милиона долара

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Evreyska Biblia Hebrew Evrei AP Снимка: AP

1100-годишна еврейска библия беше продадена за 38 млн. долара в Ню Йорк. Тя е един от най-старите запазени библейски ръкописи в света. Библията е закупена от бившия посланик на Съединените щати в Румъния - Алфред Моузес.

След това той дарява свещената книга на Музея на еврейския народ на “АНУ” в Тел Авив. Ръкописът е познат и като Кодексът Сасун. Това име получава през 1929 г., когато е закупен от Давид Соломон Сасун, син на иракски бизнесмен от еврейски произход, който колекционира еврейски ръкописи.

Това, което виждате зад себе си, е Библия, написана преди повече от хилядолетие, около 900 г., в земята на Израел или Сирия. Библията е написана на пергамент. Създадена е на ръка от един книжовник и е 792 страници. Пергаментът е бил наистина скъп материал. На него са се писали книгите през Средновековието до появата на хартията.

Шарън Либерман Минц, старши консултант

Това е една от най-високите цени за ръкопис, продаден на търг. През 2021 г. рядък екземпляр от Конституцията на Съединените щати беше продаден за 43 млн. долара. През 1994 г. Кодексът Лестър на Леонардо да Винчи е продаден за 31 млн. долара, или около 60 млн. долара спрямо днешния курс.