Euronews Сега

120 000 грузинци подкрепиха европейската перспектива на Грузия на площада

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Над 120 000 грузинци се събраха пред парламента на Грузия, за да покажат желанието си да станат част от европейското семейство. Граждани с плакати "Ние сме Европа" изпълниха площада под звуците на химна на ЕС - "Одата на радостта". Грузия очаква окончателното решение на Европейския съвет в края на тази седмица и грузинският народ реши да демонстрира своята привързаност към западните ценности.

 

Европейският ни път е еднакво важен за всички поколения на Грузия. Най-голямата ни молба е да не оставяме Грузия лице в лице с Русия. Призоваваме европейските страни да не правят същата грешка като през 2008 г. по време на срещата на върха на НАТО, когато Грузия и Украйна не можаха да получат План за действие за членство в НАТО. Това пряко или косвено доведе до войната, която Русия започна в Грузия през 2008 г., а след това срещу Украйна през 2014 г. и 2022 г.

Хатуна Лагазидзе - политолог

Членове на Европейския парламент и грузински войници, сражаващи се в Украйна, се обърнаха към грузинския народ по време на митинга. Към демонстрацията се присъединиха и студенти от грузински университети. Те казват, че европейското бъдеще на Грузия е застрашено.

 

Днешният ден е важен, защото въпреки политическите ни възгледи, ние сме обединени около една обща цел. Мисля, че това е още една стъпка към успеха и вярваме, че тя ще ни донесе по-добро бъдеще.

Саба Меупишвили - студент

Демонстрантите се отправиха към площад "Европа", където се проведе заключителната част на демонстрацията. Остават няколко дни до обявяването на решението на Европейския съвет относно статута на кандидатурата на Грузия.

Според резултатите от анкетите, проведени от влиятелни международни организации, около 80% от грузинците подкрепят интеграцията на Грузия в европейското семейство. Случващото се в момента по улиците на Тбилиси потвърждава това. Мариам Кухикава за Euronews.