Общество

Цвета Маркова за трусовете в прокуратурата: Чака ни компроматна война с папки

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Оттук нататък в следващите девет дни ние ще сме свидетели на една изключително динамична компроматна война и допускам, че този който извади последната папка или казано по друг начин – натисне последно копчето „ентер“ ще спечели прокурорското дерби.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Цвета Маркова – бивш директор на Комисията по сигурност на информацията, във връзка с последните трусове по върховете на прокуратурата.

Според Маркова по презентацията, която направи главният прокурор и особеното внимание, което той отдели на ГЕРБ и конкретни представители на партията, изглежда „такова беше желанието за внушение“, че ГЕРБ са упражнили влияние в съдебната система.

„Прокурорската колегия не трябва да избира председателите на ВАС и ВКС. От друга страна, има ситуации, в които Пленумът на ВСС се оказва изключително важен орган. Ако капсулираме прокурорската квота да се произнася изцяло и единство тя по въпроса за главния прокурор, това означава значително влошаване на независимостта и компетентността на тази квота да се самопречиства, да се самоконтролира, да се саморегулира“, каза Маркова.

„Никой няма илюзии за взаимното проникване на властите“, посочи тя.

Няма инструктивен срок колко време могат да бъдат събирани доказателства по искането за отстранява на главния прокурор, подчерта юристът.

Целия разговор вижте във видеото.