Свят

Северна Корея изстреля балистична ракета

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Koreas Tensions 22116242249788 Снимка: Korea News Service/AP

Северна Корея е изстреляла балистична ракета към морето от източния си бряг в сряда.

Това съобщиха южнокорейските военни. Изстрелването идва около седмица след като Северът обеща да развие ядрените си сили "с възможно най-голяма скорост".

Южнокорейските военни заявиха, че са засекли изстрелването около обяд в района на Сунан, Пхенян. Сунан е мястото, откъдето Северна Корея за последен път изстреля на 24 март "нов тип" междуконтинентална балистична ракета (МБР), за която твърди, че е Hwasong-17.

Японската брегова охрана също съобщи, че е открила нещо, което изглежда е било балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, и че снарядът вече се е приземил. Подробности за снаряда, включително обхватът на полета и височината му, не бяха предоставени.

 

Това е 14-тото голямо оръжейно изпитание на Севера за тази година и се случва дни преди новоизбраният президент на Южна Корея Юн Сук-йол да встъпи в длъжност на 10 май.

Последното изстрелване се случи по-малко от три седмици, след като на 16 април КНДР изстреля ново тактическо управляемо оръжие, насочено към увеличаване на ядрения потенциал на страната.

Напоследък Пхенян засили оръжейните изпитания, като през март възобнови изстрелването на ракети с голям обсег за първи път от 2017 г. насам. Официални лица в Сеул и Вашингтон твърдят, че страната може би се подготвя и за нов кръг ядрени опити.

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да ускори развитието на ядрения арсенал на страната си, докато наблюдаваше огромен военен парад, тъй като преговорите за денуклеаризация със САЩ остават в застой.

"Нашите военни поддържат позиция на готовност, като същевременно внимателно наблюдават свързаните с това дейности за евентуални допълнителни изстрелвания", се казва в изявление на южнокорейските военни.