Европа

Киев отрече да е планирал умишлени удари на руска територия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна не е опитвала да нанася удари на руска територия с оръжия, доставени от Запада. Това заяви в Берлин президентът Володимир Зеленски. По-рано в. "Вашингтон пост" съобщи, че изтеклите от Пентагона документи показват намерения на Зеленски да атакува цели на територията на Русия - нещо, което публично е уверявал западните си партньори, че няма да прави. 

 

Ние не нападаме руска територия. Нямаме време и ресурси за това. Съсредоточени сме върху подготовката на контранастъпателни действия за освобождаване на нашите територии.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Първото от началото на войната посещение на Зеленски в Германия идва в момент, когато допълнителните доставки на муниции са жизненоважни за Киев. От германското правителство вече обявиха, че ще предоставят на Украйна допълнително снаряжение на стойност над 2 и половина млрд. евро. То ще включва танкове, противовъздушни системи и боеприпаси. Зеленски бе посрещнат първо от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в замъка "Белвю". След това той разговаря с канцлера Олаф Шолц. Последният заяви, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна.

 

Няма да се откажем от подкрепата си. Решихме да предоставим нов пакет за подкрепа на военното оборудване на обща стойност 2.7 милиарда евро. Украинските сили ще получат още бойни танкове Leopard 1, още бойни машини Marder и системи Iris-T. Виждаме всички ужасяващи доклади и е ясно, че отговорните за тази ужасна, агресивна война трябва да бъдат съдени. Ето защо работим заедно с нашите партньори, за да може Русия да понесе отговорност за решенията си.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Визитата на Зеленски в Германия е част от обиколката му из Европа, в която търси допълнителна подкрепа за страната си. Той благодари на Шолц за политическата, финансовата и военната подкрепа на Германия и заяви, че страната вече е на второ място след САЩ в предоставянето на помощ на Украйна. Модерната западна техника се смята за изключително важна, за да може Украйна да успее в планираната контраофанзива срещу руските войски.