Общество

Олимпиада по езикова култура: Включиха се десетки студенти, които впечатлиха със знанията си

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Елиа Тилева спечели националната студентска олимпиада по езикова култура. Състезанието се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в него се включиха десетки участници, които впечатлиха със знанията си.

 

Победителят Елиа Тилева сподели, че гледа на Олимпиада не като на място за доказване, а като на начин за израстване.

 

Още като мъничка си спомням как мама не ми купуваше толкова играчки, колкото книги и винаги преди лягане ми четеше книги за лека нощ. Така и аз самата обикнах четенето и винаги си нося книга или учебник с мен. Уча психология, интересувам се от психоанализа и искам да се развивам в това.

Елиа Тилева, победител в Олимпиадата 

Участниците се включиха в Олимпиадата от любов към езика.

 

Смятам, че един човек трябва да бъде грамотен и да подхожда с уважение към нашия език, култура и родина като цяло. Това е едно много голямо предизвикателство за мен и аз много исках да се включа в него.

Ива Георгиева, участник

Сред журито на олимпиадата бе и преподавателят във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет Владислав Миланов. Изследвайки българския език заедно със студентите си, той обръща внимание на речта в Народното събрание.

 

За съжаление, през последните години в тази все по-динамична и усложнена политическа ситуация се наблюдават еднотипни речеви модели на поведение. Преобладава речевата агресия, преобладава употребата на клишета.

Владислав Миланов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“

Миланов добави, че очаква участниците да се влеят в университетите, училищата и медиите. Той ги определи като професионално подготвени хора, които знаят как през речта да направят света по-красив.