Euronews Primetime

Анализатори: Проблемите предстоят

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Анализаторите Христо Панчугов и доц. Александър Христов се обединиха около мнението, че настоящата политическа ситуация не вещае оптимизъм в близко бъдеще.

 

Това, което наблюдаваме в момента като подкрепа за правителството, е продължение на енергията от протестите през 2020 година. Това по същество обаче не носи парламентарно мнозинство. Опасявам се, че част от проблемите, които наблюдаваме в момента, тази ескалация на протестите е продукт и на поведението на самите политици. Този жанр „протест – контрапротест“, убеждението, че българските граждани трябва да решават проблемите на политиците, в най-голяма степен е вредно за българската политика.

Христо Панчугов

По всичко личи, че един следващ парламент ще бъде поне толкова фрагментиран, колкото и настоящия. Отчасти, действията на опозиционните партии са някаква проява на надуване на мускули. Сглобяването на мнозинство би било дори още по-сложно. Което е и фактор да се радикализират настроенията и да се утежни комуникацията в обществено-политическото пространство.

Доц. Александър Христов

Вижте още във видеото.